lørdag den 30. januar 2010

Bananpandekager blandet med veninder

Jeg var noget så begejstret, da jeg første gang besøgte kældercaféen Kalaset på hjørnet af Vendersgade og Nansensgade i indre København. Det er efterhånden mange år siden, men følelsen af begejstring er endnu ikke fordampet. I går rykkede Maria, Lone og jeg igen ind og indtog et lyseblåt klapbord, der var forklædt som noget fra 50’ernes campingboom. På Kalasets farvefyldte vægge hænger loppefund i form af alverdens radioer. Ligeledes er genbrugsmøblementet i forskellige størrelser, og farverne er stjålet fra hele regnbuens palet. Kalaset laver byens bedste bananpandekager med chokolade ovenpå. Den svenskinspirerede café tilbyder også de skønneste skønne supper, friske frugtbomber a la smoothies, en uhyre delikat hummus plus chokoladekager, der er bløde som skyer. Jeg føler mig meget rig efter en eftermiddag i selskab med de to sjove, kloge og kreative piger på én af mine yndlingscaféer i København. Derfor kan jeg selvfølgelig kun anbefale, at du snart smager pandekagerne og helst deler dem med én, der står dit hjerte nær.


fredag den 29. januar 2010

Et lille lykkehul i Den Sorte Diamant


Hvis du ligesom mig også vil opleve Mikael Simpson, Per Fly, Sonja Richter, Stine Stengade, Djuna Barnes og andre stjerne glimte, skal du klikke dig ind lige her og bestille et par billetter. Diamantnatten er fredag den 5. februar, hvor Den Sorte Diamant for første gang åbner op for dette aftenarrangement.

Det kommer nok ikke som en overraskelse for dem der kender mig, at det især kribler i min mave for at høre Mikael Simpsons lyriske og enkle sange. Mine billetter er allerede bestilt, for jeg vil ikke gå glip af endnu et arrangement i Den Sorte Diamant, som da jeg missede forfatteren Jonathan Safran Foer.

torsdag den 28. januar 2010

En kassefuld af himlen - næsten da

Det lyder knap så originalt og meget, meget amerikansk. Det tænkte jeg i hvert fald, da jeg første gang hørte om Up in the Air. Filmen har George Clooney i hovedrollen, som spiller forretningsmanden Ryan Bingham, der rejser rundt i hele verden for at fyre folk på andres vegne. De vigtigste ting i Ryans liv er tilsyneladende at gøre sit job godt og samle bonuspoint ved at flyve så meget som overhovedet muligt - for dermed på sigt at blive æresmedlem af flyselskabet. Men en kvinde får ham til at genoverveje, om karrieren er vigtigere end den allestedsnærværende kærlighed. Hvad vinder mon: Kapitalisme eller følelser? Virker det som et halvkedeligt plot? Muligvis.

Men det er helt tydeligt, at instruktøren er Jason Reitman, der blev Oscar-nomineret for den rasende gode film Juno. Up in the Air er nemlig tilsat ingredienser som humor, seriøse undertoner og et skønt soundtrack. Og selvom den glider ned som et stykke Summerbird-chokolade, vil filmen altså mere end blot være endnu en amerikansk komedie. Jeg er sikker på, du kun kan blive underholdt af enten hr. Clooney eller sød musik i ørerne. Lyt eller se selv.

I øvrigt har jeg en masse film, jeg glæder mig til at se i foråret. Især Boy, Submarino, The Road, Kvinden der drømte om en mand, Where the Wild Things Are, Koncerten og Brothers. Hvad står på din filmliste?

Stockholm i slikpapir

Smalle gader, charmerende ældre bygninger og en medrivende udsigt til vandet forførte mig fuldstændig, da vi i mandags besøgte den svenske hovedstad. Nu piller jeg slikpapiret af Stockholm - i hvert fald den lille smule vi nåede at se.

Vores forfrosne fingre besværliggjorde smukke bybilleder

Håndlavede flødeboller og chokolade i Gamla Stan

Svensk anbefaling af 'Danmarks básta band' Mew - det er bra

Erlend Loes Doppler på lydbånd til kun 39 svenske? (Pst: Læs mere)

Himmelsk vintageshop til fyre: Herr Judit på Hornsgatan 65

Midt i Sverige fik jeg pludselig en ustyrlig lyst til at besøge Chile

Vi besøgte den vegetariske Café Chutney i Södermalm og nød alt ved stedet

Lækker mad til billige penge for både veganere og glutenallergikere

Farverig stemning, søde cafégæster og kager som kärleks mums hos Chutney

Det er tilsyneladende ikke kun Folkekirkens Nødhjælp, der støtter gederne

Budskabet på Café Chutneys toilet var umuligt at misforstå. Med sirlig håndskrift stod skrevet på væggen: "Kød er mord" efterfulgt af en masse udråbstegn. Man behøver nu ikke være af den opfattelse for at besøge den svenske café. Tværtimod vil jeg anbefale stedet til alle, der er pjattet med god og sund mad (selvfølgelig tilført en masse af deres egen chutney), hjemmelavede tærter og kager og en summende, svensk atmosfære.
Jeg nåede også forbi American Apparel, hvor jeg fik skrevet et par basisting på ønskelisten. Genbrugsbutikken Judit (til piger) skuffede nu heller ikke, og jeg planlægger allerede mit næste besøg. Gerne allerede til sommer.

tirsdag den 26. januar 2010

Sneglimmer og svenskhed


Jeg ville ønske, ferier varede ved og fortsatte af sig selv - i hvert fald bare en ekstra uge. For fire dage i en hytte omringet af høje, fuldvoksne grantræer langt ude i ingenting kan altså tryllebinde og gøre, at tiden suser af sted, selvom man ihærdigt prøver at standse den. Det er som om svenskhed er rasendegodt for krop og sjæl. Ligesom sneglimmer og svensk skovduft også kan føles som små mirakler. Stockholm får et selvstændigt indlæg, da jeg kan konstatere, jeg må tilbage hurtigst muligt. En halv dag i hovedstaden er nemlig alt for kort tid til at se og undersøge hovedstadens seværdigheder, shops og små, unikke steder.

Ekstra lille hytte som hørte til vores - med sauna

De to sorte pletter er Lærke og jeg - desværre ikke oprejst

Hytten var nærmest begravet i sne, og det krævede falkeøjne at finde den

Udsigten minder mig om filmen Nord og Erlend Loes univers

mandag den 25. januar 2010

Når Danmark pludselig føles varm og blød


Mange timers roadtrip og en masse svenske veje senere er vi hjemme. Vi fik krydset af i samtlige felter for, hvad vi ville nå. Flueben blandt andet ved: Familiebesøg, kortspil og kakaodrikning, god mad plus en masse rugbrød, næseforfrysninger, udkig efter elgen Bongo, diverse udfordringer på sneglatte landeveje/stier, sightseeing og vegetarmad i Stockholm og selvfølgelig ski, ski og mere ski. Jeg holdt et par dage fri fra brædder under fødderne, mens de andre tre indtog sorte, angstprovokerende pister fyldt med en masse pukler. I stedet genfandt jeg livsglæden og kom cirka fire gear ned i tempo iført tæpper og takket være autentisk svensk hytte, te, bøger og udsigt til træer beklædt i hvidt.

Danmark virker nu helt lun, og hvor er jeg taknemmelig over min bløde, store seng. Hjemkomsten er vist helt efter bogen - med de sædvanlige glæder over vante goder, som hjemmet byder på. Heldigvis er ferien endnu ikke slut for vores vedkommende. Vi har stadig fri et par dage endnu, som skal bruges på mange kopper kaffe, supper, læsning, opfyldning af kroppens frugtbeholdning, stille gåture på Nørrebro og de evige dyner samt film. Utroligt, man kan have brug for det efter en ferie? Det må være al den friske luft.

tirsdag den 19. januar 2010

Feriedag 1


Ferie kræver gemte mobiler og slukkede computere. Sådan har jeg det i hvert fald. Derfor vil jeg forlade bloggen for en stund og ikke sende visuelle postkort hjem. Jeg vil til gengæld fylde kroppen med ny energi og kameraet med en masse glimt af det svenske, som jeg senere vil dele med jer.

Jeg har i øvrigt fået et hav af tips og tricks til Stockholm, der alle lyder topgode og mindst kræver to uger mere i hovedstaden (Stor tak til Julie):

Spisesteder anbefalet af Julie Elever, Fairshionista:
Vegetarmad hos: Hermans eller Chutney
Thai hos: Koh Pagnan
Amerikanskinspireret mad hos: Marie Laveau
Varm kakao fra: Chokoladekoppen


Sightseeing anbefalet af Julie Elever, Fairshionista:
Fabelagtig udsigt fra Gondolen på Slussen. Det er en meget dyr restaurant, men man kan gå på taget af den, og der har man udsigt over hele Stockholm.

Stadsmuseet ved Slussen har en udstilling (hvis de stadig har den?) med titlen: I huvudrollen: Stockholm - som handler om de film, som har foregået i Stockholm gennem tiderne. Den er faktisk meget sjov, og så er der gratis entre.

Vasaskibet er også meget sjovt, hvis man er til så noget. I hvert fald meget imponerende hvor godt det er bevaret.

Skansen kan også være et besøg værd. De har en zoo, som kun består af svenske dyr som elge, bjørne, ulve osv. Ydermere er skansen lidt a la Den Gamle By i Århus.

Svensk småshopping:
Acne Archive på Torsgatan 53, som er et stort outlet for både mænd og kvinder
Beyond Retro er en stor genbrugsbutik, der blandt andet ligger på Åsögatan 144
Judits Second Hand på Hornsgatan 75, der har et godt, gammelt mix

mandag den 18. januar 2010

FERIE og sluuuut på 7. semester

Nu er det altså officielt. Det er ferietid, og samtidig har vi fået karakterer for Annes og mit semesterprojekt om plejehjemslivet på Nørrebro. Det er derfor med badutspring og armene over hovedet, at jeg kan sige: 7. semester er overstået med en rar fornemmelse i maven, og tilbage er kun 8. og allersidste semester. Først venter heldigvis en ferie i det svenske med familiebesøg, efterfulgt af en lejet træhytte hvor vi om dagen skal udforske pisterne med Lærke og Michael og om aftenen drikke varm kakao og spille kort. På vejen hjem smutter vi lige forbi Stockholm og indtager byen en dags tid.

Huskelisterne er skrevet, og er efterhånden ved at være godt streget til. Bøgerne ligger klar, maden er indkøbt og tøjet vasket. Tilbage er de sidste gøremål som at få lavet mixcd'er til vores roadtrip med glade sange. Det bliver brugbart dét her, kan jeg mærke. Når jeg kommer hjem, venter en ny, udfordrende start på Københavns Universitet, hvor jeg er blevet optaget på Film- og Medievidenskab. Men inden da tager jeg lige en dyb vejrtrækning.

lørdag den 16. januar 2010

X som i xtraordinær

Koncerten med The Xx var én af de mest ventede og måske hypede længe. Efterspørgslen havde resulteret i, at hele arrangementet var blevet flyttet fra Lille Vega til Store Vega. Mange af gæsterne var all dressed up og havde en fadøl groet fast i hånden. Netop de samme Tuborg mixet med for meget snak fyldte hurtigt for meget, da koncerten gik i gang. Det var som om, størstedelen af publikum mere var indstillet på fest og farver end denne intimitet, som bandets debutalbum ellers lægger op til. Det lykkedes mig heldigvis efter et stykke tid at ignorere mine sidemænds konstante kværnen og forsvinde ind i det magiske og enkle univers, som The Xx byder på. Et sted hvor intimitet og sjælfuldhed flyver rundt og med rette stjæler al opmærksomhed.

Det var til tider helt surrealistisk at overvære de to barndomsvenner. Pigen Romy Madley Croft stod på scenen i en rå lædervest, oversize T-shirt, kropsnære gamacher, Dr. Martens støvler og kortklippet hår - alt i sort kun brudt af lange, tynde sø
lvkæder hængende om halsen sammen med guitaren.

Oliver Sim havde fået limet en rullekravebluse og stramme jeans på, og var derudover iført et bælte i bedste 90’er stil, Dr. Martens støvler samt kortklippet hår – også kun i sort tilsat noget nær de samme halskæder som hendes.

Hun har nogle maskuline træk, han har nogle feminine, og på den måde smelter de sammen i deres androgyne udseende. Stemmerne er til gengæld meget forskellige. Hun har en blid stemme, han har en dyb mandestemme. De er virkelig den lækreste duo, jeg længe har hørt. Det er helt utroligt, at de sortklædte sjæle blot er 20 år og kun har et album på cv’et.

Jamie Smith er tredje medle
m. Han minder allermest om en excentrisk alt-mulig-mand indenfor elektronikken. Den storkrøllede fyr lavede himmelske lyde på en håndspillet trommemaskine og en miniudgave af et keyboard.

Jeg blev forført af de tre mennesker på scenen, deres perfektionisme og originalitet, deres lavmælthed kun afbrudt af ”This is our first time in Copenhagen” og inderligheden i coverversionen af Teardrops og deres Crystalised. De brænder sig fast indeni med følelsen af en udefinerbar længsel.

The Xx supplerer hinanden på en fortryllende måde, og alle detaljerne tilsammen gjorde aftenen til en sublim oplevelse. I hvert fald hvis man formåede at forsvinde ind i en bobleverden, hvor man var alene med bandet fra London og ikke med et snakkende, københavnsk publikum. Deres smukke og følelsestunge sange fortjener nærmere en lille sal og en anden atmosfære. Måske de aldrig skulle have rykket koncerten fra Lille Vega.

fredag den 15. januar 2010

Bankende ordhjerte

Laver jeres ordbog på mobilen også nogle gange sjove og alternative ord eller sætninger, der til tider kan forveksles med en omgang fuldemandsbeskeder? For det gør min - faktisk i stor stil. Siger lys og kran jer noget? Eller røv godt? For det er nærmest faste gloser i mine sms'er. Ligesom far bliver til får, og ok bliver til øl. Min veninde Lærke bliver endda forvandlet til læske, og min anden veninde Lone bliver til kone. Min kærestes navn er ifølge ordbogen også beman, hvilket næsten lyder sejt som en supermand, der er døbt B-man.

Det gælder
derfor om at holde tungen i munden, så jeg for eksempel ikke skriver følgende til Lærke:

"Hej læske. Hv
ordan hår det? Her er alt øl. Røv godt når du kommer så langt. Lys og kran fra Linda."

E
r I stødt på andre spøjse gloser i sms-ordbogen?

Band Ane er en dansk sangerinde, der har lavet en håndfuld spændende sange ved at bytte om på nogle ord i en række kendte udtryk. Hun har blandt andet lavet Keld i herlighed, som er ret sjovt fundet på. Ballerina skæv på tå er én af hendes andre sange, der faktisk er endnu bedre og også har en opfindsom titel.

Dronningen i sproglige tryllerier og andet sætningskrea, der får ethvert ordhjerte til at banke hårdt, bliver dog leveret af digteren Lone Hørslev. Hun er også ved skriveroret i bandet
Mouritz/Hørslev, som jeg har skrevet om før men ikke kan få nok af. Hørslev har skrevet mange af mine yndlingsdigte. Mange af historierne er ensomme og triste, og jeg tror, det er derfor, de netop fanger mig. Som for eksempel denne lille, simple sætning:

"Manden fra Esbjerg-egnen trasker rundt derhjemme på det frimærke af et liv, som er hans, mens hans spiser ristede løg direkte fra posen."

onsdag den 13. januar 2010

Yndlings, del 1


Det her er min yndlingspige malet af den dygtige kunstner Gitte Brandt. Jeg fik hende for et par år siden af min kæreste, som har
fået skrevet fine, franske gloser på maleriet. Herhjemme hedder hun Selma. Jeg knuselsker hendes evige smil, de struttende tæer og bastskørtet, som hun har på. Alt dette tilsammen gør, at et kig på maleriet altid efterlader mig glad. Faktisk meget glad.

Københavner-kalenderen er endelig blevet min. Jeg glæder mig til at bruge kalenderens rabatkuponer, som hver uge byder på lidt besparede penge til forskellige steder i København. I uge 4 skal jeg for eksempel benytte tilbudet om at få 10 procent på brunch hos Paludan Bog & Café i Fiolstræde. Bogcaféen frister altid med livgivende bøger og en kop inspirerende samtale. Tuscherne er i øvrigt fra Muji, som jeg følte mig meget lykkelig over at finde i det svenske stormagasin Åhléns. Små glæder er vigtige glæder, siger jeg til mig selv.

Små sommerfugle basker rundt på genbrugsemballagen fra Organic Apoteke, der er blevet et personligt hit på badeværelseshylden. Cremen dufter af rose og tilfører min hud al den fugt, den har brug for i denne sjappede, snekolde tid. Ingredienser stammer desuden fra folk, der er en del af Fair Trade-cyklussen. Det må da være økoluksus mixet med bæredygtighed, så det batter?

Min mor har doneret samtlige af mine favoritgenbrugsfund. Denne her dåse viser noget af det, jeg holder allermest af. Kaffe, Afrika og blomster. Indeni dåsen gemmer vi friskristede bønner fra kaffedrengene i Jægersborggade.

tirsdag den 12. januar 2010

Iransk uretfærdighed og amerikansk kærlighed

Nogle vil måske kalde det et overload. Men ikke desto mindre så jeg i går to dokumentarer, som ramte mig på hver deres måde.

Det var næsten ikke til at holde ud af se på, da Horisont i går bragte BBC-dokumentaren Irans unge ansigt, der foreviger mindet om den iranske kvinde N
eda Agha-Soltan. I sommer blev hun skudt under en demonstration i Teherans gader, da hundredvis af især unge iranere protesterede mod præsident Ahmadinejads "valgsejr". Neda blev hurtigt ansigtet på et Iran i oprør, og videoen af hende kom verden rundt via YouTube. Hendes kæreste, familie, veninder og lægen, der forsøgte at redde hende, fortæller om Neda og hendes kamp for et bedre Iran. Videoerne og billederne fra demonstrationerne er tydelige beviser på den uretfærdighed, der konstant udspiller sig i landet.

Nogle gange føles det som om at man ikke kan rumme mere elendighed. Sådan havde jeg det i hvert fald efter Irans unge ansigt. Og på samme måde havde jeg det efter at have set Anders Østergaards Burma VJ og Jørn Stjerneklars En dansker i helvede om Rwandas forfærdeligheder. Jeg blev derfor næsten helt lettet, da DR2 sendte The Devilles om ægteparret Teri og Shawn. De har været sammen i 26 år og virker begge fanget i midaldrende kroppe med teenagedrømme blandet med en tidsboble fra 50'erne og 80'erne. De bor i et pastelfarvet hus i L.A, der både rummer børn, opvask og fo
rtidens skeletter.

Teris og Shawns slogan har altid været, at livet skal være simpelt, fordi ’så meget lort’ hurtigt kan ødelægge det. Men deres forhold er efterhånden begyndt at knage og slå sprækker efter utroskab og ufærdige snakke. Teri ligner allermest en kopi af Marilyn Monroe og dyrker pinup-looket med knaldrød læbestift, dødsmukke kjoler og lyse krøller. Den snart 50-årige kvinde med stort K arbejder som professionel danser/stripper. Manden Shawn er forsanger i et garangepunk-band og bærer læderjakke, højt, mørkt hår og t-shirt med dødningehoveder, alt imens han laver spaghetti med kødboller til deres tre børn.

The Devilles er en billedrig og betagende beretning om årelang kærlighed gennem de obligatoriske sorger og hjertesmil. Om ægteskabets løfter, selviscenesættelse, om når teenagedrømmene får rynker, og om at klamre sig til forelskelsen, der engang var. Som dengang for mange år siden, hvor Shawn fik bank, fordi én hippie-lignende fyr bagte på Teri, og Shawn blev så jaloux og sagde, han skulle lade hans kæreste være. Desværre havde fyren et par skinheads-venner i baghånden, der gav Shawn skaller så tænderne fløj ud af munden på ham. Men hvad gør man ikke for kærligheden?

Se både Irans unge ansigt og The Devilles. Det er tydeligt, at begge dokumentarer er lavet af folk, der arbejder med netop det, der virker for dem.

søndag den 10. januar 2010

Når søndagssløvsind er det mest rammende

Alle kan have brug for en dag med hovedaktiviteter som stilhed til læsning og webkiggeri samt intens sofaafslapning fra start til slut. I dag havde vi en sådan. Planer om træning og køkkenkreationer blev aflyst og erstattet af en gåtur, chokoladekage og kaffe plus et smut forbi videobiksen. Nu er vi krøbet under dynehavet og skal se Et Juleeventyr, Citronlunden og På Himlens Kant. Den indre snoozeknap er aktiviteret med øjeblikkelig virkning. God søndag.

fredag den 8. januar 2010

Heja Malmö

Tiltrængt getaway til den anden side af sundet, kaffebar, bra karma, kulde og besøg hos min søster og svoger (til optøning af stivfrosne kroppe) er vist de ord, der bedst summerer dagen op. Malmö er ikke langt væk, men det virker sådan.

Jeg har ikke særlig mange favoritbutikker, men jeg har tabt mit hjerte til den svenske butik Trés Bien, der nok mest er kendt for deres webshop og mærkevarer som A.P.C., Comme des Garcons, Hope, Our Legacy og danske S.N.S. Herning, Peter Jensen samt Vibskov. Butikken er indrettet i et gammelt lagerlokale i en skøn, skøn baggård. Man finder den ikke umiddelbart, hvis man ikke ved, den er der. Desværre var Trés Bien i øjeblikket præget af rea, der efterlod butikken lettere tømt. Alligevel er indretningen altid misundelsesværdig, og deres udvalg af udenlandske magasiner (især med fotos af Ed Westwick/Chuck fra Gossip Girl) og kunstbøger fra Sverige helt unikke.

En anden luksusting fra butikken er de smukke parfumer fra Byredo. Jeg ønsker mig Chembur-duften. Besøg Trés Bien på Friisgatan 6C eller online.

onsdag den 6. januar 2010

Blødende kagehjerte og venindesmil

Undskyld på forhånd. Jeg havde nemlig lovet mig selv ikke at skrive mere om mad og andet mundgodt lige foreløbig. For det skulle nødig blive en blog kun med lister, opskrifter og hvad-har-jeg-lavet-idag-pilleri. Til gengæld lover jeg, at denne anbefaling er guld og glimmer værd. Veninde-Samantha og jeg besøgte den næsten nyåbnede Taste i Guldbergsgade på Nørrebro. Det er et drømmested for kageelskende typer som mig. I butiksvinduet er der dårlig nok plads til alle de tæskelækre, hjemmebagte kager/tærter/småkager, der er lavet til perfektion og med et overflod af friske bær eller andet fint. Vi delte en fantastisk chokoladekage, der selvfølgelig smeltede på tungen og den bedste cheesecake nogensinde med æblegele og et bærhav, der efter sigende er caféens bestseller.

Det er Osvaldo Gonzales, der ejer stedet, og det er indrettet med charme og stemning som i 1950'ernes Frankrig (i øvrigt er alle møblerne udlånt af en butik og har prismærker på.) Der er mange andre lækkerier end kager. Blandt andet indbydende salater, italienske oste og sprøde sandwiches med nybagt brød fra egen ovn. Mærk min begejstring og besøg caféen med én, du har kær.

Bagefter tog vi et smut forbi Soupanatural, der ligger et par butikker længere henne ad gaden. Her nød vi den evig gode cremede tomatsuppe med speltbrød. Jeg har simpelthen maven proppet med mad og rarhed. Primært på grund af selskabet - men også fordi der fulgte en overvældende gavehøst med. Jeg gik en julegave/januargave indeholdende en fællesoplevelse i form af en koncertbillet til The Antlers og en skøn, strikket sag fra ArtRebels, der har det passende navn Mor Margits mobilholder plus en lilla klokke lige til at sætte i en halskæde og lege rensdyr. Tak kan nogle gange virke som et meget fattigt ord.

tirsdag den 5. januar 2010

Status-i-stikordsform-dag

Lidt lister over de sidste fire dage plus en lille kollage - med billedglimt af utrolig meget mad, hvis du spørger mig. Nok inspiration fra sidste indlæg.

Hørt:
P1 i Fængsel med den mediekendte stemme Mikael Bertelsen, der kommer bag tremmer for at møde indsatte og ansatte i et fynsk fængsel. Jeg har også lyttet en del til Mouritz/Hørslev, Cody, Slow Club, Thomas Dybdahl og P3.

Læst:
Helle Helles Rødby-Puttgarden hvor jeg mangler omkring 40 sider. Indtil videre har jeg klukket en del og været i virkelig godt selskab. Jeg har også blevet grebet af en berigende artikel om det lille forlag Batzer & Co. i dagens Politiken og fået gode, gammeldags rengøringsråd i det nyeste nummer af Samvirke.

Set af mennesker:
Veninde-Lykke.
Veninde-og-fødselsdags-Lærke + fødselsdagsgæster.
Min storesøster og svenske svoger (heja).

Set af film/tv:
Rachel Getting Married - som er en helt særlig film fuld af barskhed. Den resulterede for mit vedkommende i tårer i øjenkrogene og ondt i maven.
Pirates of The Carribbean 3 - hvor jeg dog faldt i søvn og missede slutningen. Men jeg nåede at blive helt pjattet med Johnny Depp som den charmerende pirat Jack Sparrow. Ja, I kender ham sikkert allerede udmærket.

Besøgt:
Bankeråt i Nansensgade - en smadderhyggelig café, der bobler af stamgæster og god stemning.
Cinemateket - hvor kaffen desværre ikke kan anbefales, men de har alligevel nogle skønne film og bøger, der gerne må bo hos mig.
Ahaa i Blågårdsgade - arabisk madhus med byens bedste, hjemmelavede falafler i lækkert brød smurt med en skøn-skøn hummus (til kun 27 kroner).
Time’s Ups udsalg i Blågårdsgade - med farligt mange billige ting. Helt uvant.

Nydt:
Nørrebroparken dækket af et hvidt tæppe med kælkende børn gemt under elefanthuer og pakket ind i flyverdragter.
Adnans hjemmelavede kaffe og pandekager - der giver ny kraft til livet.
Tærte med kartofler, feta og broccoli - I får snarest opskriften, for det et sikkert hit herhjemme og hos mange andre.
Jægersborggades alsidighed - skiltet i multicolor på fotokollagen er fra gaden.

Flueben ved:
Træning i Fitness World.
Planlægning af min mormors surprisefødselsdag.
Overspringshandlinger i form af bøger og blogs.
Oprydning i samtlige skuffer og skabe.
Juhuh for alle fire ting. Men nu: Træthed.

Ikke flueben ved:
Arbejde, rengøring - lig med snert af dårlig samvittighed.

Under dagens poweryoga tænkte jeg på:
At jeg virkelig burde arbejde, vaske tøj og købe ind. Heldigvis blev tankestrømmen afbrudt af yogalæreren, der mindede mig om at koble helt fra og trække vejret heeeelt ned i maven, mens panfløjter overtog rummet.

Hurra for og mere af:
De mange kommende film på DR2's program Dokumania, sort/hvidt landskab udenfor vinduerne, Urtegårdens gode og billige cremer, frihed og kaffeaftaler.

Nutid:

Nedtælling til:
Mere træning/blodsmag i munden, arbejde, foredrag med Per Fly om sin nye film, The Xx koncert på Vega, skiferie i Nordsverige, nervepirrende svar fra KU.

Skal snart - det vil sige i morgen:
Drikke kaffe med veninde-Samantha hos Taste på Nørrebro og senere bage krydderkage til min mormors fødselsdag, da det er hendes favorit. Og huske at hente flere bøger på biblioteket, der venter. Og nå ja: Arbejde.

mandag den 4. januar 2010

Madprojekt i januar-fri-måned-med-overskud


Mad er for mig ikke bare noget, der skal overstås. Det kræver planlægning, tid og de rette råvarer. Selvfølgelig er der også hæsblæsende hverdage og stille søndage, hvor det gerne må gå lidt hurtigt og være nemt. Men jeg har nærmest aldrig lyst til en pizza, burger eller andet fastfood fra den lokale. For jeg bryder mig ikke om den fornemmelse, der indtager hele kroppen efter sådan en omgang. I stedet vil jeg hellere stå ud af sofasløvsindet og selv lave en pizza med kartofler og mozzarella eller burger med friskhakket oksekød og hjemmerørt guacamole. Det er ikke fordi, jeg på nogen måde er hellig, for jeg har altid lyst til chokolade, nybagte boller og en god kage. Men fastfood, slik, sodavand og svinekød er faktisk aldrig gæster i mit køkken.

I januar har jeg et lille projekt i gang med mig og mig selv - i anledningen af at jeg har fri. Jeg vil eksperimentere og lave mad fra nogle af de mange kogebøger, som bugner herhjemme. Nørrebro Bibliotek har nemlig været så søde at låne mig en masse inspirerende og overskuelige bøger som:

Power food – Martin Haugaard Zielke
Sophie Dahls frydefulde fristelser – Sophie Dahl

Spis dig yngre – Thorbjörg Hafsteinsdottir

Opskrifter for livet – Tessa Kiros

Salatværkstedet – Claus Meyer

Suverænt sundt – Sonja Bock og Tina Scheftelowitz
Skøn, sund salat – Lis Høg

Vegetarisk vellyst – Tina Scheftelowitz og Christine Bille Nielsen

Her i blogland er der selvfølgelig også inspiration at hente hos blandt andet:

- Nadia er en medstuderende fra Journalisthøjskolen, som er frygtelig dygtig i køkkenet og laver både nemme og lidt sværere retter. Der er altid garanti for gennemgode opskrifter på hendes blog Foodfanatic. Jeg kan især anbefale den blødende chokoladekage og mudcake (se billede.)

- Birthe har efterhånden meget længe har haft sin fantastiske blog Newyorkerbyheart. Hvis jeg mangler en opskrift, kigger jeg altid her, og jeg er aldrig blevet skuffet.

Urtekrams øko-venner skriver om meget mere end blot mad, men ofte er der mundsavlende opskrifter at finde rundt omkring hos ’vennerne’, der glædeligt deler ud af øko-retter.

- Stine opdaterer desværre ikke så ofte sin blog, men det gør faktisk ingenting. For når hun så deler sine madopskrifter, er de altid sikre vindere, der ofte er både hurtige at lave og smager med stort S, som for eksempel disse tigerrejer med aioli lavet med kærlig hånd (se billede.)


Andre steder i cyberspace:

Opskrifter fra Annemads programmer

Opskrifter fra Spise med Prices programmer

Magasinet Mad er spækket med lækre, lette opskrifter

Kender I til andre gode steder/bøger/opskrifter? Jeg er selv afhængig af Politikens sektion MAD, der følger med hver søndag.

Jeg omdanner ikke simpel dagbog til en madblog, men jeg skal nok dele eventyrlige retter med jer ind imellem.

lørdag den 2. januar 2010

Sne og serviceinfo

Et nyt år er startet - efter en dag med lettere ondt i hovedet. I Nordvest er årets anden dag fuld af sne. Nærmest som en snestorm. Men det trodser vi, for vi skal kigge lidt udsalg og have en kop samtale med min søster og svoger.

Advarsel: Serviceinfo. Er du lige som mig uden en kalender, fordi de sidste sider er brugt i den gamle, så har jeg samlet lidt forslag til en ny af slagsen her.