onsdag den 31. marts 2010

GadekulørTrut-trut for Nørrebro og små opdagelser på vejen. Kender du mon huset med den særdeles opsigtsvækkende facade? Yderligere oplysninger gives i kommentarfeltet.

tirsdag den 30. marts 2010

Rå økologi

På min liste over ønskede frokoststeder har længe stået '42Raw', og i sidste uge tog jeg så forbi caféen i Pilestræde. Medierne har været søde til at skrive en del om 42Raw, da det er Københavns første Raw Food Café. De serverer altså rå mad, der aldrig opvarmes over 42 grader for at bibeholde alle de gode næringsstoffer og vitaminer. Menukortet gør det svært at vælge: Juicer, salater, rå chokoladekager, powerfood a la goji-bær, hvedegræs og agavesirup plus kaffe lavet på mandelmælk. Jeg tog en salat med avocado, tomat, persille, perlebyg, hvidløg, lime tilsat en tørret olie/eddike-dressing. Det var meget mættende, meget høj råvarekvalitet, meget lækkert.

På knap så godt-siden virkede personalet ungt og uerfarent - i hvert fald den dag jeg var forbi. Men det er småting, for jeg skal i hvert fald forbi igen og prøvesmage den indbydende chokoladekage og afprøve stedets hørfrø-kiks. Deres raw-müsli og bananpandekager frister nu også. Har du besøgt 42Raw? Bliv inspireret i køkkenet af deres menukort her.

Søde Anette fra Beautyspace.dk har efterspurgt caféer på Vesterbro, og her er derfor mine favoritter. Det er dog ikke 'mit kvarter', så I meget, meget gerne byde ind med jeres yndlingssteder i området.

Granola, Værnedamsvej. Det er nok Vesterbros mest populære café, men med god grund. Stedet er indrettet i 30'er-stil med industrilamper, stribet retrotapet og gamle, velvalgte møbler. Menukortet er ikke særlig stort, men rummer alligevel alt fra morgenmad til let aftensmad. Lige meget hvad du vælger, bliver du ikke skuffet. Jeg er især gode venner med Granolas ostemad på ristet rugbrød med marmelade og et par skiver æble, frugtsmoothie, sandwich med ost og den friske frugtskål. Alle deres fine kager er mindst ligeså fabelagtige, som de ser ud. Granola ligger desuden i én af Københavns bedste gader, så herfra er kun 'juhuh' med hop på.

Tante T, Viktoriagade. Et underskønt sted i bedste mormorstil for alle te-elskere, der også kaster hjertetegn efter søde sager. Vælg mellem 100 slags forskellig te i røde, grønne, hvide og sorte varianter, kast dig over de hjemmebagte kager, boller, tærter eller scones, sæt dig tilrette i en blød plyssofa fra en svunden tid og nyd den hyggelige stemning med en veninde, mor, datter eller søster = gennemgodt.

Bang & Jensen, Istedgade. Stamsted for mange københavnere på grund af de billige priser og den rare stemning. Der er alt fra brunch til aftensmad krydret med feststemning og dj lørdag aften. Jeg plejer at bruge stedet til noget koldt at drikke og et stykke kage til blodsukkeret. Det betyder, at jeg ikke er så stærk i Bang & Jensens generelle madniveau, men ryet er godt. Hvis du har spist dér, så meld gerne ind.

Andre steder på Vesterbro, der fortjener et kig forbi:
Sort Kaffe & Vinyl, Skydebanegade
Café Dyrehaven, Sønder Boulevard

mandag den 29. marts 2010

Yndlings, del 3


Påskeferie-mandag. Med tid til at stå tidligt op for så at hoppe under dynen igen med en kop te og en bog. Med plads til at gå en lang tur, lytte til podcasts, planlægge bagerier og få streget gøremål over på den lange rengøringsliste, der nu er lidt kortere.

I dag tuller jeg rundt i disse lækre, strikkede sutsko, som jeg i går fik af verdens sødeste svigermor. Hun er fuld af omsorg, rummelighed og nærvær. En weekend i Ikast med hende er altid godt selskab, grin og energi. De varmer dejligt om fødderne, men endnu mere om hjertet.

torsdag den 25. marts 2010

Overspringshandling (i flertal)

Jeg lovede en fortsættelse af Barcelona-guiden, men jeg blev fanget af et fantastisk forfriskende forårsvejr og har derfor skulket herinde. Med en veninde under armen, gode forsyninger fra Den Grønne Ælling og et livligt Nørrebro måtte jeg overgive mig. Den blide, lune blæst mod ansigtet, børnelatter blandet sammen med ivrig fuglekvidder og en cappuccino med hjerte på toppen har altså en helt særlig kraft.

På samme måde som en dejlig dag kan efterlade bobler i maven har jeg det med Saras talentfulde streger. Især er hendes nye noteshæfter et stort personligt hit. Det handler bare om at vælge mellem de multifarvede Harlekin-romber, det maritime anker-look eller jeg-får-lyst-til-at-spise-dig-bolchestriberne. Alle hæfterne vil uden tvivl lyse op på mit skrivebord, og jeg vil glæde mig til at lave ordkrøllerier i dem. I Minimega-shoppen finder du endnu flere tæskelækre sager.

tirsdag den 23. marts 2010

Den lille guide til Barcelona I

Her er, hvad vi synes, du skal se og opleve i Barcelona. Det er selvfølgelig bare de steder, vi kom til at holde af i løbet af de fem dage, vi var der. De klassiske seværdigheder er udeladt, da de alligevel står listet i samtlige guidebøger. Det er dog altid en god idé at låne nogle på biblioteket inden afrejse.

Vi benyttede os af Politikens Turen går til, Moleskines og Lonely Planets guidebøger. Det vi havde allermest glæde af var hjemmesiden Barcelona.unlike, der skriver om de nyeste og læ
kreste steder indenfor både kunst, shopping, mad, hoteller osv.

(Brugerinfo: Jeg har ikke skrevet adresser i guiden, men jeg har smidt et link til hver butik, hvor du finder de informationer, du skal bruge. Tryk på navnet og vups.)


Shopping

Blow by Le Swing - en sand vintage-skattekiste med dyre, håndplukkede lækkerier. Fantastisk indretning, sød ejer og en stemning, der gør, man får lyst til at bære både stor hat, frakke, tunge guldsmykker, Chanel-taske og en gulvlang silkekjole. Der er tøj og tilbehør til både mænd og kvinder.

Holala! Plaza - stor, stor genbrugsbutik med nøje udvalgte sager til begge køn. En cremefarvet retromotorcykel, kulørte malerstreger på væggene og unikke billeder pryder butikken. Smut forbi og bliv inspireret. Middel prisniveau.

American Apparel - denne butik behøver nok ikke yderligere præsentation. Jeg glæder mig bare til, vi får én af slagsen i København.

Muji - For alle der ikke kan modstå notesblokke, opbevaringsbokse, tuscher, køkkenudstyr, tøj og sengetøj. Jeg blev så overvældet, at jeg slet ikke købte noget. Nu må jeg nøjes med det noget mindre udvalg i den svenske Åhléns i Malmö.

Besøg også: Zara, H&M (fordi de er større og lidt billigere end i Danmark), Uterqüe og Kiehl's.

Og efter eller ind imellem shopping har man brug for én ting:

Kaffe

Cafés El Magnífico - Spanien er kendt for mange beundringsværdige ting, men deres kaffe er ikke udsøgt. Mange har en tendens til at riste bønnerne for meget, og mælken går de ikke rigtig op i. Vi fandt dog ét sted, der kunne bruges. Ejeren Salvador Sans importerer selv kaffen fra det meste af verden og rister den i butikken. Der er desværre ikke mulighed for at sidde i butikken. Men køb en to-go og nyd den på pladsen lige ude foran ved kirken Santa Maria del Mar.

I morgen venter anden del af denne lille guide, hvor jeg skriver om de bedste madsteder, særlige pletter og et ubegribelig lækkert spasted.

mandag den 22. marts 2010

Søndagsnydelse


Ugens sidste dag i selskab med fodskridt på Nørrebro, den trofaste kaffe og hjemmelavede pandekager føles som små guirlander, der har efterladt en brus af energi og stille vækker mit mandags-søvnige sind.Er du i hopla og klar til en ny uge?

fredag den 19. marts 2010

Hurra for Dan Turèll


Før jeg dør vil jeg slentre igennem byen en sidste gang
det skal være mit sidste beskedne ønske

jeg vil gå på mine fødder igennem min by
igennem København

.....

jeg vil slide mine såler flade den sidste slentretur i København
jeg vil sige farvel til min by
jeg vil se alle Vesterbros arbejdere komme hjem i deres kedeldragter

mærket af dagens slid og sved

med en grøn Cecil i munden og et sammenfoldet Ekstra Blad i baglommen


Dan Turèll


I dag har Dan Turèll fødselsdag og fylder 64 år. Jeg har haft et kærligt forhold til ham, siden vi læste Vangede Billeder i folkeskolen. Med sirlig skråskrift har jeg lavet utallige stile og analyser af hans værker, om hans person og den rå socialrealisme, der omkranser Onkel Danny-universet med små værtshuse, arbejdere, hverdagen, rock'n'roll og storbyen. Jeg husker også, hvordan vi i gymnasiet lyttede til Turèlls cd'er, hvor han læser sine digte op i et hæsblæsende tempo. Det var udfordrende og utroligt godt. Hvad husker du om dagens fødselar?

torsdag den 18. marts 2010

Reklamesøjle

Advarsel: Reklame-spam. Jeg vil bare lige hurtigt anbefale to klik.

Det første er at zappe forbi min Trendsales-profil, hvor jeg har sat lidt til salg. Blandt andet denne nitte-blazer fra Dansk plus lidt Wood Wood, Acne og vintage. Klik-klik

Og så har jeg langt om længe fået skrevet lidt nyt på Urtekram-bloggen. Denne gang om et spansk mekka fuld af frugt, fisk og chokolade. Klik-klik

Hurra hvis du gider. Ellers er det også bare i orden. God torsdag herfra.

onsdag den 17. marts 2010

Friskhed


Jeg nægter at fokusere på, at det er koldere i Danmark end i Spanien, og at hverdagen hurtigt flytter ind igen. Jeg tager de positive briller på og mærker, hvordan foråret også kommer kriblende her. Jeg snuppede billedet herover, da solen skinnede for fuld styrke i går, og jeg blev mindet om, hvor dejlig København er, når bare den er snefri. Det har selvfølgelig været helt, helt fantastisk fortryllende at være i Barcelona og få et pusterum, der kunne mærkes helt ned i tæerne og samtidig kunne udleve sin egen version af Vicky Christina Barcelona. Det giver ekstra energi, et fyldt fotografiapparat, oplevelses-overload til den indre mindebog og en smule souvenirs med hjem i kufferten:

Vintage-mulepose fra Pierre Cardin købt i luksusgenbrugen Blow

Hvorfor har jeg aldrig vidst, at MAC er så meget billigere i lufthavnen?

Sommerlige striber fra American Apparel

mandag den 15. marts 2010

Seje streger fra en newyorkerDen 27-årige newyorker og tegner Jason Polans har gang i et projekt, der fik mig til at zappe vildt rundt på hans blog i et par timer. Polans mission er ganske enkel: Han vil tegne hver eneste newyorker. Derfor vandrer han rundt på museer, togstationer, restauranter og i parker med en lille blok og en sort pen i hånden og tegner i løbet af cirka 10 sekunder kendte og ukendte. Med et indbyggertal på 8,3 millioner forventes han at blive færdig om 1600 år. Plus, minus. Han er nu oppe på godt 10.000 tegninger.Næsten hver dag deler Jason Polans ud af tegneblokken på everypersoninnewyork.blogspot.com. Her finder du blandt andet Helena Christensen, Calvin Klein og Jerry Seinfeld afbilledet. Jeg hylder kuglepensstregerne, idéen og gå-på-modet. Det er sejhed i mine øjne. Projektet er gribende i sine menneskeskildringer og kraftfuld i sin enkelhed. Hvad synes du?

søndag den 14. marts 2010

En dag i Barcelona


07:20 Udsigt fra hotelværelset til Gaudis halvfærdige kirke La Sagrada Familia

08:45 Gåtur til morgenmadssted gennem smalle, autentiske gader med storslåede kirker klemt ind mellem boligbyggerier og fodboldbaner

08:55 På vejen

09:03 Morgenmad i lange baner på yndlingscaféen Olivia

09:27 For mig er den kollektive trafik i Barcelona allermest som en uendelig labyrint. Heldigvis har Adnan nærstuderet kortet og har nu noget, der ligner en ph.d. i byens metro - og togsystem

11:42
Gæt et sted ... Selv jeg blev opslugt og fodboldforført

14:39 I love Barcelona-øjeblik

15:14 Opladning med spanske, søde jordbær

16:40 En særlig plet

17:21 Træthed i de længste baner, men med en altoverskyggende glæde rumsterende i kroppen

20:46 Efter et gensyn med dyner, puder og bad på hotellet er det tid til Komomoto

21:04 Sushi og dumplings. I snegletempo indtages det sidste stykke oplevelse

Hvad er status på din dag?

onsdag den 10. marts 2010

Spanske smil

Note: Foråret er udklækket i Barcelona på trods af de danske mediers meldinger om den værste snestorm i 24 år. Den varede tilsyneladende kun en halv dag, og alle tegn på sne var pistvæk, da vi ankom. I stedet overtager solen himlen fra syv om morgenen til halv syv om aftenen, træerne trækker langsomt, men sikkert i deres grønne kostume, og blomsterne kigger frem fra deres vinterskjul.

Det har været verdens måske dejligste dag. Total favorit-dag. Flere billeder, adresser på shops/restauranter osv. kommer. For nu vil jeg sove - ni timers gåtur kombineret med et boom af sanseoplevelser gør træt. I morgen venter fodboldstadion, spa/massage og en endnu større bid af en fantastisk overvældende by. Adios.