mandag den 28. maj 2012

Ud i det blå, afsnit 4

Sidst vi var på besøg på Christiania glædede jeg mig allerede til næste gang. Og nu kom tiden endelig - igen var det et sansespækket åndehul med bølgende blågrønt vand og gult solskin. Hele Christiania var dækket af et blomstertæppe og glade mennesker. Vi mæskede os i sommersøde jordbær, tog et hvil på badebroen, var forbi kærlighedssummende Kys Allé, udpegede vores drømme-Christiania ladcykel og nærstuderede små, ukendte fisk.

Det gjorde mig i godt humør. Hvad har senest gjort dig glad?

søndag den 27. maj 2012

Berlinske glimt 2.0 ♡

Zoologisk have i Berlin duftede sødt af blomster, og alt virkede til at være i sprudlende sommerhumør. Der blev dømt kollektiv forelskelse i dyrene og omgivelserne; og det er bestemt en favoritdestination for både store & små.

lørdag den 26. maj 2012

Salatspiseri

Jeg har efterhånden skrevet om Grød i Jægersborggade et par gange. Men jeg har glemt at nævne deres sprøde salater, der er et sandt smagsløg-hit. De flinke Grød-fyre har afsløret den himmelske dressing, som det hele er vendt det. Ingredienserne er rapsolie, æbleeddike, citron, lidt honning, lidt salt og lidt kardemomme (lav endelig rigeligt.) I salaten kan du for eksempel bruge spinatblade, æbler i tern, tynde skiver jordskokker, rødbeder og gulerødder - på toppen kan du drysse med tranebær og ristede græskarkerner. Det er vanedannede lækkert.

fredag den 25. maj 2012

Berlinske glimt ♡

Gode og lune minder fra Berlin med mine tre absolutte yndlingspiger. Det var dage proppet med sol og sandkasse.

torsdag den 24. maj 2012

Miskmaskerier II

De sidste miskmaskerier herinde var sådan lidt plettede, syrlige, søde og knasende. Nu er de mere drømmende og dampende. Vel også prikkede og cremede. Jeg kan særlig godt lide det nederste papirklip og dets ordtanker.

Valrhona-vinder;

Lidt ferieforsinket kommer her en vinder af den chokoladesøde konkurrence. Random.org har hjulpet: Så stort og chokolade-dejligt tillykke til Ida, der har skrevet:

"Tro det eller lad være - Valrhona har jeg stadig tilgode at smage. Det må vist være et fødselsdagsfortsæt." 

Send mig fluks en mail, Ida - og jeg vil glæde mig til, at du kan smage Valrhona-lækkerierne for første gang. De er meget vanedannende, kan jeg afsløre. Mmh! Og t u s i n d t a k til alle, der ville være med i konkurrencen.

søndag den 20. maj 2012

Jeg læser: Signe Wenneberg - Spis din have

Det startede faktisk med, at jeg fulgte ét af Signe Wennebergs tips fra hendes inspirerende bog Spis din have: Hun opfordrer nemlig blandt andet til at låne bøger og blade på biblioteket (fordi det er billigere og mere bæredygtigt). Og på samme måde lånte jeg hendes nyeste bog. Men så gik jeg i hi i et par dage med Signes rammende ord og stemningsfyldte billeder. Nu er biblioteksudgaven ikke tilstrækkelig, og bogen står øverst på min ønskeliste. For det er længe siden, jeg har haft sådan en aha-oplevelse og snakket så meget om en bog med andre.
Bogen er fuld af lokkende urban gardening-tanker, underholdende historik, meningsfulde havehistorier, sympati og slogans, lækre lister med havetips til byfolk og landmennesker - plus simple og skønne opskrifter. Signe Wennebergs budskab er samtidig klart og klimakærligt: "Tag del i den grønne bevægelse. Spis grønt. Spis lokalt."
Signe Wenneberg er også en dygtig og rutineret skrivesmedinde, der er optaget af at finde de helt rigtige ord. Dem har hun virkelig fundet. Side efter side står nemlig vigtige og fine ord. Det er en fornøjelig bogstavglæde.


For mig har det været en grøn (og overraskende) lykkebølge at læse bogen. Derfor har jeg også for længst anbefalet mange af mine medmennesker at gøre det samme. Og nu er turen så kommet til at dele den med jer.

Du kan i øvrigt tage en lille test på baggrund af Signe Wennebergs liste i bogen. Jeg har valgt nogle få punkter ud:  

"Du ved, du er klar til noget urbant gartneri på selvforsyningsmåden, når du: 
- Abonnerer på blogs om natur og grønne tiltag. 
- Laver marmelade selv og forstår ikke, du ikke har gjort det førhen. 
- Stiller med vilje dine brugbare storskraldsting ud to dage før, de bliver hentet, så andre kan genbruge dem."
(Kilde: Signe Wenneberg, Spis din have, Gyldendal)

fredag den 18. maj 2012

Husk mig nu

"Kæreste A. 

Vi nyder det her på altanen og hænger ud i solen. Men vi bliver altid så tørstige efter sådan en omgang stråler. Giv os derfor gerne lidt vand, og vi bliver glade & friske. Vi ses forhåbentlig i morgen. 

Kærlig hilsen blomsterne og krydderurterne."

torsdag den 17. maj 2012

Rejseri-glæde

Min søde mor havde fødselsdag i går - og endelig kunne min søster og jeg give hende gaven; en hyggetøsetur til Berlin. Jeg har glædet mig så l æ n g e, og jeg har været tæt på at afsløre det tyve gange. Men efter en omgang 'tampen brænder' fandt min mor diverse ledetråde, og til sidst gættede hun gavens indhold (juhu!) Vi flyver i morgen, og nedtællingen er for længst startet. Yndlingskvinderne i mit liv bliver samlet i én lejlighed og én by.

Alle mødre-venlige og ahh-dejlige oplevelser - både dem der kan spises, nydes eller ses - i Berlin er meget velkomne i kommentarfeltet. Og så lover jeg en opdateret Berlinguide, når vi er hjemme igen.

tirsdag den 15. maj 2012

Bedre bøtter (og glas)

Jeg har ledt efter bedre bøtter og glas til køkkenskabet og til to go-snacks. Fri for dit, dat og dut. Altså alt det værste skidt. Og nu har jeg åbenbart en hel lille samling på baggrund af tips fra andre og gode grønne butikker:
# Min salatspisende kollega, Katrine, anbefalede mig de grønne æble-formede opbevaringsbokse fra preserve. De er lavet af genbrugsplast (uden kemikaliet BPA), har praktisk skruelåg og fås i forskellige størrelser. De er blevet et stort hit herhjemme, for de små bøtter er især nyttige til nødder, kerner og tørrede frugter, som skal i tasken og med på job. Jeg har købt mine 'æbler' hos Ukrudt, men jeg har også spottet dem på tilbud hos Netspiren.dk.
# Jeg har efterhånden virkelig mange gennemsigtige glas fra Weck Jars. De hjælper med nem og hurtig opbevaring af mad og drikkevarer, plus de kan tåle frost. Vi bruger dem især til hjemmelavede dressinger og pestoer, en rest aftensmad eller til salater. De fungerer samtidig som overskuelig og pæn opbevaring af blandt andet bønner, linser, nødder, gryn, kerner, frø, mel, te osv. Jeg har faktisk også blomster i et par stykker.
# Den taskelignende sag med teksten 'keep leaf' er seneste køb. Jeg manglede nemlig et alternativ til plasticposerne, når jeg skal have majsgaletter og andre krummerier med. Hos gågrøn! havde de allerede svaret; Food wraps. Udenpå er de lavet af bomuld, og indeni er en vandtæt 'måtte' (uden BPA, bly og phthalater). Velcro holder den lukket, og den kan både tørres af, håndvaskes eller maskinvaskes. Der er mange forskellige varianter - nogle til sandwich og andre til frugt & grønt i skiver osv. Ublegede madpapirsposer svigter nu heller ikke.

# Hvad bruger du til madopbevaring? Kom hjertens gerne med alverdens input.

mandag den 14. maj 2012

Morgenbid fra Nordisk Brødhus

Jeg har ikke spist gluten i noget, der føles som m e g e t længe. Så nu kom øjeblikket, hvor jeg glædeligt kastede mig over et par skiver lunt rugbrød med sprød skorpe - og det behøvede ikke pålæg eller smør. Det er lavet af bl.a. masser kerner, surdej, rugmel og en smule hvede - og så er det bagt i en kæmpe(!) stenovn, som jeg håber snart at kunne vise jer billeder af. Det er fra Nordisk Brødhus, der åbnede for to uger siden i Rantzausgade på Nørrebro.

Smut selv forbi det rå bagerlokale, hvis du ikke kan vente. Eller find brød-underholdning på Nordisk Brødhus' Facebook med opdateringer som: "Morgan, din dej i dag er i verdensklasse."

søndag den 13. maj 2012

Blomster-tankekys til min mor

Det har været rigtig perfekt majvejr, og jeg tog mig en lang cykeltur i det. Det pustede lidt, men når alting blomstrer er det helt okay. I dag har jeg set lyserøde, limegrønne og pinke farver rundt omkring på københavnske træer og buske. Og jeg sendte min mor mange blomster-tankekys. Egentlig ikke fordi det er mors dag - det minder mig bare sådan om hende. Blomster og haveliv er nemlig min mors hyggeoase. Derfor har vi også allerede sat X i kalenderen den 1. juni, hvor der er 'Mit hjem er mit slot.' Det er en slags familietradition. Har du været ude i majluften?

En kop København; Smukt Brugt og affär

I dag bliver 'en kop København' skænket i en blomstermønstret lille retrokop, der forsøder nostalgi og kaffelyst. Jeg har nemlig været på berigende besøg i vintagebutikkerne Smukt Brugt og affär på Amager, der er nabobutikker.
Tallerkener, borde, stole, skåle, glas, legetøj, dåser, vaser, krus, porcelænsfigurer, lamper, billeder, ure, bøger og spil osv.; De to butikker deler mange af de samme interesser for fin retro-antik og lækre loppefund. Smukt Brugt har dog også tøj og tasker på hylderne, mens affär har nærmest alt til hjemmet. Det hele er vidunderligt vintagefint.
Her er farver og nostalgihygge, så langt øjet rækker. Og man får lyst til at blive en halv dag og gå på opdagelse. For udvalget er dejligt bredt - men det er tydeligt, at hver lille sag og nipsting er håndplukket af de to søde indehavere.
Smukt Brugt og affär
Amagerbrogade 201 
2300 København S

lørdag den 12. maj 2012

Øko-chokoladesød konkurrence; Vind Valrhona

Jeg er inkarneret chokoladespiser og har været det i mange år. Jeg er dog blevet noget kræsen med tiden, så taktikken er, at vi køber god chokolade og n y d e r det. Og noget af det, som smager allermest af chokoladehimlen er Valrhona - så jeg er jubelglad for at kunne byde på en konkurrence sammen med Chokolade Compagniet.
En heldig læser kan vinde Valrhonas Andoa Noir (70%) og Lait (39%), som er mørk og lys chokolade. De er oven i hatten også økologiske og Fairtrade-certificerede, som fremtryller endnu større chokoladeglæde hos mig. Det er på alle måder mundvandsløbende god kvalitet - med smagsløgsforkælelse og choko-perfektionisme som nøgleord.
Sådan er du med i konkurrencen: Smid blot en kommentar inden tirsdag den 22. maj klokken 23, så er du automatisk med i lodtrækningen om to plader Valrhona Andoa.

torsdag den 10. maj 2012

Grøn skønhed #1

Jeg udforsker stadig den grønne skønhedsjungle, som desværre kan føles virkelig svær at navigere i. Efterhånden har jeg dog fundet nogle mærker, som virker for mig. Og dem viser jeg gerne frem til alle interesserede.

#1: Nogle af mine trofaste beauty-divaer er bareMinerals og læbe-lækre eos. Jeg synes virkelig, at det holder.

#2: Organiqs er en ny forskønnende dansk debutant, som har storesøsteren Nilens Jord. Jeg viste den lyserøde læbesmøre her, og nu har jeg udvidet med en børste, pensel og pudder. Det er grøn funktionalitet, der imponerer.

#3: Neglelak er vist generelt meget lidt grøn. Alligevel har jeg for første gang meget længe lakket mine negle til. For Fnug laver lakkerier i den rigtige farvepalette og på den helt holdbare måde. Så der er dømt tånegle-farvefest.

Jeg bliver hele tiden klogere på det grønne skønhedhedsunivers. Senest har jeg læst Caroline Cains E-book More than a Pretty Face og Rebecca Perssons guide til Makeup uden kedelige kemi. Begge er meget inspirerende.

onsdag den 9. maj 2012

Gæsteblogger; onsdagsstemmer

Jeg er i fint dameselskab som ugens 'onsdagsstemme' hos Julia Lahme. Hun har kigget rundt i blogland og fået en række forskellige kvinder til at svare på fem store spørgsmål. Du kan læse mine svar her

tirsdag den 8. maj 2012

Miskmaskerier

Et miskmask af små juhu-agtige fundne ting og hverdagsspiserier. Det hele står højt på min personlige plusliste.

mandag den 7. maj 2012

Krydderurte-♡


Det vrimler med krydderurter herhjemme - på altanen og i vindueskarmene. Jeg er nemlig faldet for lidt grønt og har blandt andet købt chokolademynte, ingefærmynte, appelsintimian og citronbasilikum fra vestsjællandske Kiselgården. Krydderurterne dyrkes efter biodynamiske principper, men de er 'kun' mærket med det røde Ø, da de kommer til verden i drivhuse. Jeg er allerede vældig begejstret for duftene - de er milde og søde.

Så nu glæder jeg mig blot til, at de første blade skal smages - og at Camilla Plums nye tv-serie 'Fra muld til guld' begynder (sæt X i kalenderen den 13/5, hvis du er fan.) Det handler nemlig om at dyrke og spise krydderurter.

søndag den 6. maj 2012

NYC; Schiller's Liquor Bar

Vi fejrede A's fødselsdag på New Yorker-summende Schiller's, som er en hip alt-mulig-restaurant i Lower East. Deres menukort er fristende fint layoutet og har fokus på det hjemmelavede og robuste måltid. Jeg fik en delikat grydetærte med kylling og grøntsager, og A nød en omgang klassisk steak-frites med sprøde fritter, grøntsager og hjemmelavet bearnaise. Vinmenuen er bestemt overskuelig, for man kan vælge billig, mellem eller dyr i tre faste prisklasser. Vinen er dog ikke værd at skrive meget mere om - til gengæld serverer Schiller's velshakede coctails i alle varianter. De var ååååh-så gode. I restauranten var generelt en behagelig brusen af stemmer og blød jazz.

Stedet er vældig populært blandt de lokale, og derfor kan der også være gang i den på den muntre måde. Vi oplevede Schiller's som både romantisk og rå - og vi kommer (meget-meget) gerne igen til mad og cocktails.

Schiller's Liquor Bar
131 Rivington Street

Lower East Side