tirsdag den 25. september 2012

London lige om lidt

Lige om lidt er vi i London, og lige om lidt spiser vi morgenmad på Le Pain Quotidien. Sidste gang blev det nemlig kåret til mit favoritmorgenmadssted, hvor vi nød at hænge ud med en avis, øko-yoghurt og en kande myntete. Vi har ikke en masse planlagt denne gang. På London-listen står kun rarheder som tosomhed, afslapning, gåture, kulturoplevelser, kaffe og god mad - og nok lidt shopping ind i mellem.

For resten; T a k for alle jeres tips til London! Det er så brugbart og værdsat. Jeg glæder mig sådan til at udforske det hele. Jeg vender tilbage med et fyldt kamera og en ny byguide herpå bloggen.

søndag den 23. september 2012

Jeg læser: Erlend Loe

I perioder begynder jeg at læse i de bøger, der står på min boghylde, og så blusser en form for ny forelskelse op. En af mine helt store forfatterforelskelser er norske Erlend Loe. Jeg holder især af hans Muleum, Naiv.super, Doppler og Kvinden flyttter ind. Personerne i Loes bøger er generelt finurlige personer med deres helt egne tanker om stort og småt i livet. Sproget er helt simpelt, nærmest råt og uspoleret – og er leveret med underspillet humor og ironi, der gør læsningen skæv, morsom og rørende.

Hvis du er ny i Loe-land, vil jeg især anbefale Doppler. Den handler om en ellers pligtopfyldende familiemand, der vinker farvel til civilisationen og flytter ud i skoven – dog kun et par få hundrede meter fra huset, hvor hans kone og børn stadig bor. I skoven bliver han ven med en elg, som han døber Bongo. Han vil lære at leve det enkle liv uden job og forpligtelser – og han vil forsørge at finde sig selv lige dér midt i al skovensomheden.

Og ellers skal du læse Kvinden flytter ind. Jeg husker, hvordan jeg grinte højt, da den mandlige hovedperson maler kærestens cremefarvede kommode bæbrun. Det er et vittigt portræt af en ung mand i parforholdskrise, der på forunderlig vis er flyttet sammen med en ret utålelig kvinde. Ganske sjovt, tankevækkende og tåkrummende.

lørdag den 22. september 2012

Film jeg lige har set #10

Weekend af Andrew Haigh (2011)
Take This Waltz af Sarah Polley (2011)
The Newsroom af Aaron Sorkin (2012)

På det seneste har jeg tilbragt en del timer i biografmørket. Det er nemlig et mægtigt rart tilflugtssted, når det er koldt og blæsende udenfor. Her så jeg Weekend, der skildrer et kærlighedsmøde mellem to homoseksuelle fyre. I filmen følger man, hvordan de udforsker sig selv, hinanden, forelskelse og samfundets fordomme om bøsser. Weekend er bestemt al mulig ros værd; den er intim, gribende, oprigtig og smertelig. Take This Waltz har jeg tidligere skrevet om her. Jeg holder umådeligt meget af Michelle Williams i rollen som Margot, der er permanent rastløs i livet og forelsker sig i den kunstneriske nabo, mens hendes mand har (for) travlt med at lave en kogebog.

Og så er der én uden for filmkategorien, nemlig tv-serien The Newsroom, som er ugens helt store højdepunkt herhjemme. Det er et intenst tv-drama, der udspiller sig på en amerikansk nyhedsredaktion. Serien handler selvfølgelig om journalistik, men man behøver altså ikke være journalist for at blive grebet. Det er nemlig også et empatisk portræt af dyb passion og gammel kærlighed. Hvert afsnit er visuelt betagende, flot fortalt og skuespillerne er en samling knusdygtige stjerneansigter. The Newsroom er en dybt vanedannende serie - måske én af de bedste jeg har set. Men den kræver lige et par afsnit, så hav tålmodighed, hvis du kaster dig over den.

torsdag den 20. september 2012

På vejen

På min daglige cykelrute ser jeg både rå boligbyggerier, neonskilte og naturskønne parker med giftlignende bær. Det er måske derfor, jeg så godt kan lide tramperiet i pedalerne, også selvom der i øjeblikket er blæst-garanti.

onsdag den 19. september 2012

Chocolate and Love

Byens bedste chokoladespiser - den titel kunne jeg sagtens få! Chokolade er nemlig ren nydelse, og det er altså indiskutabelt. Jeg spiser mest Summerbird, men fornyelig blev jeg fristet af de farvefine øko-chokolader hos Rod i Jægersborggade. Både indpakningen og indholdet lokkede. Jeg fik lov til at prøvesmage dem alle (ups!), og jeg er især begejstret for Coffee Affair og Filthy Rich med 71 % Fair Trade-kakao. Så trænger du til en chokoladefyldig selvforkælelse, skal du altså smage Chocolate and Love. Der er garanti for chokolade-satisfaction.

tirsdag den 18. september 2012

Søvnig søndagsstemning

Søndag var ristet rugbrød med tahin, en altopslugende bog, en kage til urteteen og hjemlig hulestemning. Det fortjener et hurra - især fordi mine søndage plejer at bestå af tøjvask, rengøring og løbeture. Flere søde søndage!

søndag den 16. september 2012

Det gør mig glad på en søndag #10

#1: Jeg gik mig en lang tur. Jeg holder sådan af vejret, som det er lige nu med gulbrune, knasende blade på jorden og et blødt lys. De stråler, der rammer én, får ekstra opmærksomhed og nydes på en helt særlig måde.
#2: Jeg satte mig under et træ med podcast i ørerne og udsigt til pippende fugleliv, solbrilleklædte forbipasserende og lyserøde solhatte i bedet. Der var fred, ro, daserier og solskin gennem trækronerne.
#3: Inderligt rart; en kaffepause med avislæsning. Og tid til rent faktisk at læse hele avisen og observere ordene.

#4: På gåturen hjem forelskede jeg mig i farvefine blomster. De er helt frydfremkaldende.

+ Håber, I også har nydt lange timer i solskinnet? Blå himmel og søndag fortjener immervæk en high-five.

lørdag den 15. september 2012

Hjemlig kaffekærlighed

Vi har en lille kaffebar indrettet i et hjørne af køkkenet. Med numsen placeret på en af de lyseblå Tolix-stole har man frit udsyn til selve kaffebrygningen. A er barista herhjemme, og han er kendt i vores omgangskreds for at kreere en imponerende god cortado med et sirligt hjerte på toppen. Jeg har efterhånden fået en del henvendelser fra folk, der spørger, hvilket kaffeudstyr vi har. Og her kommer en lille opdateret liste til de kaffenysgerrige:

+ Vibiemme Domobar Junior espressomaskine. Ved hjælp af et par fuldblods italienske hestekræfter trækker den et dejligt skud cremet espresso. Den har dobbeltkedel, så den kan brygge og steame samtidig. Den er forrygende kaffeselskab, men i starten kræver den en masse tid og tålmodighed.

+ Mahlkönig Vario kaffekværn er fornyelig blevet en del af vores kaffefamilie. Og den gør det allerede virkelig godt og sørger for perfekt kværnede bønner.

+ Espressoblend fra The Coffee Collective bruger vi altid. Vi har prøvet en del forskellige, men denne er, efter vores smag, den allerbedste med en blanding af bønner fra Brasilien (50 %), Kenya (20 %), Guatemala (20 %) og Etiopien (10 %).

Når vi ikke bruger espressomaskinen, laver vi Aeropress. + Hvad drikker du helst?

tirsdag den 11. september 2012

Hverdagens (øko) kartoffelhelt

Jeg modtog fornyelig en lidt uventet mail fra Jysk Landbrugsrådgivning med spørgsmålet ’Hvad er din favoritopskrift med økologiske kartofler?’ De har nemlig en konkurrence i gang, hvor de leder efter Danmarks bedste kartoffelopskrift. Og den heldigste kartoffel vinder en økologisk miniferie på Gram Slot.

Mit svar på spørgsmålet er været gourmet-agtigt eller nytænkende. Det er nemlig en kartoffelpizza. Til gengæld er det noget, de fleste kan lide, og som man virkelig kan perfektionere og nærmest gøre til en fuldtidshobby.

Fyldet er helt simpelt; cremet bøffelmozzarella, tyndskårne øko-kartofler og friskplukket rosmarin. Tricket er bunden, som er lavet med surdej og masser proteinrig durummel og italiensk tipo 00 mel. På den måde bliver bunden sprød, tynd, velsmagende og pizzakonge-værdig. Efter en hurtig tur i en meget-meget varm ovn kommer der en smule hjemmeblendet pesto/hvidløgsolie på toppen, der lige tilfører det sidste smagsspark. Til allersidst drysses lidt flagesalt, peber og et skvat god olivenolie. Og så er der ellers dømt mmmh og akut 'mere'-trang.
Du kan følge konkurrencen lige her på Facebook, hvor der allerede er mange inspirerende kartoffelopskrifter.

mandag den 10. september 2012

Rågodt på RåbarDa jeg besøgte Aarhus i sidste uge, måtte jeg forbi Råbar, som jeg tidligere har fået anbefalet af en lokal veninde.

Råbar er et 100 % økologisk univers af sundhed med bl.a. grød, raw sandwich, powerjuice, raw pizza, friskpresset saft og sunde kager plus friske grøntsager, hjemmelavede dip & nødder til at købe med hjem. Stedet går hånd i hånd med smag uden kompromisser og en indsprøjtning god samvittighed og vitaminer uden sammenligning.

Jeg vil aldrig selv kun kunne leve af raw food, men jeg vælger det gerne til ind imellem. Maden på Råbar smagte også fuldstændig fantastisk og mættede på den rare måde (min mave er monsterglad for raw.) Jeg fik også juicen 'Beat it' med rødbede, ingefær, jordbær, banan, nøddemælk og hørfrøolie - den var min helt store glæde hele dagen.

Råbar
Vester Allé 15
8000 Aarhus C

søndag den 9. september 2012

Fra de græske olivenlunde

Jeg har fået lov til at prøvesmage tre forskellige olivenolier fra græske Gaea. Det kan virke en smule madnørdet, men det udløste virkelig stor jubel i køkkenet, for vi bruger urimelig meget af det gyldne guld herhjemme.

Råvarerne til de ekstra jomfru olivenolier kommer fra græske bønder, hvor frugterne bliver høstet på gammeldags maner og presses til olier, umiddelbart efter de er høstet. De tre olivenolier er alle afbalancerede, aromatiske og ikke bitre i smagen, som man ellers kan komme ud for. De er alsidige i brug til både varme og kolde retter - og de fungerer også som prikken over i'et på pizzaen og pastaen. Sitia-olien (i midten) er især ret fantastisk alene med brød og ovenpå salater, da den har en mild frugtig smag med toner hen ad grønne grøntsager, æble og artiskok.

Næste gang vi køber en olivenolie, skal det klart være fra Gaea - og vi vælger nok all around-olien Kritsa (til højre) med den peberagtige eftersmag. Hvis du er smittet af min olivenolie-glæde, finder du dem i Superbest.

Det gør mig glad på en søndag #9

#1: Min weekend i tre ord: K a f f e, r e j s e p l a n l æ g n i n g +  k a f f e.

Vi finder gamle Londontips frem fra skuffen, genopfrisker kaffeduftende minder fra arkivet og kigger på kort. Vi mangler hyggelige morgenmadssteder, gode frokoststeder og finurlige butikker.

+ Kan du hjælpe? Måske kender du til en god Londonguide i blogland?

torsdag den 6. september 2012

S t a t u s

De sidste par dage har været en blanding af forpustet hverdag og kærlighedsgenopfyldning med; 2 x Aarhus-besøg inklusiv møder, nieceleg med grin og klodser, morkram og opdatering, lange to do-lister & kollega-gensynsglæde.

mandag den 3. september 2012

Grøn mandag

Det er tid til drivhuspluk hos mine svigerforældre. Det bugner med tomater, agurker, peberfrugter, bønner & druer.

Heldigt.

søndag den 2. september 2012

Den musikglade vinder er ...

Tak til alle jer, der var med i konkurrencen i samarbejde med Panamah. Det er dejligt, I vil være med.
Og særligt tillykke til dig, Anne-Sofie, som har vundet de farvefine headphones fra AKG. Jeg sender dig en mail.

Det gør mig glad på en søndag #8

Lørdag blev indflytterfesten i skovhuset i Skanderborg til en sand kærlighedsfest, da min venindes kæreste friede til hende foran alle gæsterne. Der var glædestårer, overraskelsesgrin, solskin, blomster, kamera-knipseri og lange kram. Senere var der bål, tæppedeling, skumfidus-ristning, store smil og kærlighedskager. Min favoritdag længe.